Лишено слободе 16 лица осумњичених за организовани криминал и навођење на проституцију

Допуна информације: Оперативне акције „Корал“ и Танго“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) рано јутрос (8.10.2015. године) започели су оперативне акције кодних назива „Корал“ и „Танго“ које су спроведене на ширем подручју Сарајева.

У акцији „Корал“ слободе је лишено 11 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 342. КЗ ФБиХ „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима пореска утаја, угрожавање безбједности, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, оштећење туђе ствари, тешка крађа и организовање отпора, док се првоосумњичени доводи у везу и са навођењем на проституцију. Слободе су лишена лица иницијала А.Ч. (1974), А.Х. (1977), М.П. (1971), В.А. (1965), Ј.К. (1977), С.Б. (1963), Ј.Ш. (1962), Е.С. (1987), Д.И. (1985), А.С. (1978) и Х.М. (1977). Претресени су објекти на 10 локација, с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведена лица сумњиче се да су у периоду од јула 2014. до јуна 2015. године, с циљем прибављања противправне имовинске користи, посредством правног субјекта „Холидеј Ресорт д.о.о. Сарајево“, управљале и располагале већим дијелом имовине хотела „Холидеј Сарајево ХТД Сарајево“ у стечају, тако што су организовали пословање хотела, вршили контролу прихода и расхода, те друге видове контроле над радом хотела.  У ту сврху користили су услуге њима оданих лица, као што су ИТ стручњаци, који су им противзаконито инсталирали софтверске програме и одређене апликације посредством којих су прикривали стварне податке о стеченом приходу. На тај начин избјегли су плаћање пореских обавеза у износу већем од више стотина хиљада КМ. Припадници организоване криминалне групе користили су разне видове уцјена, пријетњи, застрашивања, те физичких напада и друге видове притисака усмјерених на личну и имовинску безбједност привременог стечајног управника и упосленика у правном субјекту „Холидеј Сарајево ХТД Сарајево“ у стечају, те њихових ужих чланова породице, и на тај начин код њих изазивали страх и неповјерење у полицијске и правосудне органе. 

У акцији „Танго“ слободе је лишено пет лица иницијала С.Д. (1969), К.Е. (1974), А.К. (1985), Е.Љ. (1982) и С.З. (1988) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело навођење на проституцију. Ова лица сумњиче се да су учествовала у организовању и вођењу пружања сексуалних услуга, тако што су остваривали контакте са корисницима и посредовали у договарању пружања сексуалних услуга. Они се сумњиче да су на договорено мјесто превозили лица која су пружала сексуалне услуге, а затим долазили по њих. За наведене услуге наплаћивали су 25% од договореног износа.

Наведене активности реализоване су по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и  Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, а резултат су вишемјесечних истрага.

Приликом рада на предмету кодног назива „Корал“ припадници СИПА-е остварили су блиску сарадњу са припадницима Пореске управе Федерације БиХ, а данашње активности спроводене су у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона Сарајево.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата на даље поступање Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево.