Директор СИПА-е учествовао на Регионалној конференцији у Тирани

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горан Зубац и представник Одјељења за заштиту свједока учествовали су на Регионалној конференцији у Тирани, одржаној јуче, 29.4.2014. године, под покровитељством Европске уније. Конференција је одржана у оквиру пројекта сарадње у кривичном правосуђу „Заштита свједока у борби против организованог криминала и корупције“ (WINPRO II). Пројекат је финансиран из средстава Европске уније ИПА 2012 вишекорисничког програма, који имплементира NICO.

Конференцији су присуствовали представници WINPRO II тима из судова, тужилаштава, јединица/одјељења за заштиту свједока из седам земаља које су кориснице пројекта (Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Косово, Црна Гора и Македонија).

У уводном дијелу конференције вођа тима WINPRO II Џo Флеминг (Јое Fleming) презентовао је извјештај тима о свим активностима које су предузете у протеклом периоду и напретку који је остварен имплементацијом овог пројекта у различитим областима.

Представници СИПА-е похвалили су тим WINPRPO II пројекта за значајан допринос у професионалном развоју Одјељења за заштиту свједока СИПА-е, што је од посебне важности за унапређење међународне сарадње која је битна претпоставка за ефикасну заштиту свједока. То је допринијело испуњењу стратешких циљева СИПА-е који се, између осталог, огледају у јачању њених капацитета и достизању највећих професионалних стандарда у свим сегментима рада.

Директор СИПА-е учешћем на конференцији подржао је пројекат и додатно истакао значај његовог спровођења, те учеснике конференције упознао да је менаџмент СИПА-е одлучио да додијели рељефни амблем СИПА-е, највише признање Агенције, тиму WINPRO II пројекта на челу са вођом пројекта Крисом Албистоном (Chris Albiston), за посебан допринос у развоју Одјељења за заштиту свједока, као и Јединици за заштиту свједока МУП-а Републике Србије за изузетно успјешну сарадњу у протеклом периоду.

Крис Албистон изразио је захвалност и истакао да ће му бити посебна част и задовољство да у име тима WINPRO II пројекта прими ово велико признање, које потврђује успјешност реализованих активности и досадашње сарадње.