„Блек тај 2“ – СИПА извршила привремене обуставе трансакција физичким и правним лицима

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (22. 4. 2024. године) у склопу оперативне акције „Блек тај 2“, која је реализована заједно са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, предузели мјере и радње у оквиру којих су извршили провјере рачуна у девет комерцијалних банака у Босни и Херцеговини за осам правних и осам физичких лица.

У оквиру предузетих мјера и радњи наведеним правним и физичким лицима извршене су привремене обуставе трансакција у укупном износу од 614.204,80 конвертибилних марака, 23.906,44 евра и 2261,00 амерчких долара.

Приликом рада на предмету у једној од комерцијалних банака је претресен један сеф док је други сеф блокиран.

Овом оперативном акцијом обухваћено је више осумњичених физичких и правних лица, а међу лишенима слободе су и високи дужносници полицијских агенција и институција за провођење закона који се сумњиче за кривична дјела организовани криминал, прања новца, примање дара и других облика користи, неовлаштени промет опојним дрогама и злоупотреба положаја или овлаштења. У оквиру рада на предмету прикупљени су докази из криптованих апликација.