АРМИН КРЖАЛИЋ: СИПА има вољу, има знање, има средства и жели да се бори против орг. криминала

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) 10.9.2014. године, у сарадњи са припадницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона и МУП-а Западно-херцеговачког кантона, реализовали су акцију кодног назива „Бренд“.

Ово је једна од највећих акција у борби против организованог криминала у БиХ у којој је слободе лишено 11 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима неплаћање пореза, пореска утаја или превара, прање новца и др. Истражним активностима утврђено је да је организована криминална група незаконитим радњама стекла противправну имовинску корист у износу већем од 11,6 милиона КМ.

Акција „Бренд“ привукла је велику пажњу медија у БиХ, који су током цијелог дана извјештавали о активностима припадника СИПА-е, али и пажњу медија земаља из региона и шире.

Ова акција привукла је пажњу и шире бх. јавности, па су тим поводом реаговали и бројни посланици, делегати и министри са различитих нивоа власти у БиХ. О акцији су похвално говорили и одређени стручњаци за питања безбједности.

Армин Кржалић из Центра за безбједносне студије БиХ у својој изјави за БХТ1 рекао је, између осталог, да је свака акција у борби против организованог криминала у БиХ добродошла. „Да ли је акција прије или послије избора, то је апсолутно небитно. Битан је циљ, а то је борба против организираног криминала. Ова акција је показала да полицијски органи, у овом случају конкретно СИПА, има вољу, има знање, има средства и жели да се бори против организираног криминала“, рекао је Кржалић.

Посебне похвале за акцију „Бренд“ СИПА-и је упутила и Амбасада Р. Аустрије у БиХ. Отавио Ботекиа (Ottavio Bottecchie), аташе МУП-а Аустрије у БиХ, рекао је да сложени предмети ове врсте неријетко захтијевају и међународну полицијску сарадњу како би се расвијетлила сва битна дешавања која су у вези са предметом. Он је исказао спремност за сарадњу и пружање подршке даљој истрази.