Акција „Пандора“: У току лишења слободе више десетина лица због финансијског криминала и корупције

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су синоћ акцију кодног назива „Пандора“, која се изводи на ширем подручју БиХ.

Према плану извођења акције, до сада је слободе лишено 40 лица од 54 осумњичена лица која су била предмет истраге у овом предмету. У току су претреси објеката на око 40 локација на подручју Сарајева, Илиџе, Источног Сарајева, Илијаша, Кисељака, Тузле, Брчког, Градачца, Сребреника, Добоја, Добоја Југа, Тешња, Челића, Бање Луке, Брода, Градишке, Козарске Дубице, Челинца, Котор Вароши, Дервенте, Приједора, Бихаћа, Бијељине и Зворника. Претресима су обухваћене и службене просторије Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Наведена лица сумњиче се да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима пореска утаја или превара, царинска превара, прање новца и злоупотреба положаја или овлаштења, у вези са увозом текстилне и друге робе у БиХ.

Акцијом су обухваћени и бивши и актуелни високопозиционирани службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ и царински службеници.

Више лица сумњичи се да су од успостављања Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) до данас, у сарадњи са појединим бившим и садашњим високопозиционираним службеницима УИО БиХ, организовано вршила кривична дјела, чиме су одређеним физичким и правним лицима омогућила стицање монополистичког положаја у увозу и трговини текстилном и другом робом у БиХ, чијим дјеловањем је буџет БиХ оштећен у вишемилионским износима.

У дањашњој акцији слободе је лишен и одређени број лица која су, поред злоупотребе положаја у поступку царињења текстилне и друге робе, злоупотријебила службени положај или овлаштења, тако што су преко 300 возила, која су у периоду од 2011. до 2013. године увезена у БиХ, у поступку царињења неосновано ослободилa цјелокупних или дјелимичних царинских обавеза.

Активности у оквиру ове акције спроводе се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а у реализацију су укључени свеукупни капацитети СИПА-е. На терену је више од 300 полицијских службеника.
Акција се реализује у сарадњи са припадницима МУП-а Републике Српске, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Граничне полиције БиХ, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Тузланског кантона и Полиције Брчко дистрикта.

Главним оперативним штабом акције у сједишту СИПА-е руководи директор Горан Зубац са најближим сарадницима, а формирани су и подштабови у регионалним канцеларијама СИПА-е у Тузли и Бањој Луци.

Лица лишена слободе у данашњој акцији приведена су у службене просторије СИПА-е у Источном Сарајеву, Тузли и Бањој Луци, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима надлежног тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.
У претресима за сада је пронађена и привремено изузета већа количина кривотворених новчаница у апоенима од 100 евра за које постоје основи сумње да потичу из међународних криминалних канала.

Након ранијих акција СИПА-е „Бос“, „Елипса“ и „Мастер“, акција „Пандора“ највећа је и најсложенија оперативна акција у борби против финансијског криминала и корупције у Босни и Херцеговини и резултат је вишегодишње истраге коју је спровела СИПА под надзором Тужилаштва БиХ. Ова акција један је у низу показатеља да је СИПА одлучна и бескомпромисна у борби против организованог криминала у БиХ.