Акција „Гибралтар“: У току лишења слободе више лица због организованог криминала и корупције

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су јутрос (22.10.2014. године) акцију кодног назива „Гибралтар“ на подручју Сарајева, Бање Луке, Мостара, Посушја и Груда.

У току су лишења слободе више лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима из области финансијског криминала и корупције.

Истражним активностима утврђено је да су чланови организоване криминалне групе на основу кривотворених или штетних уговора и фактура стекли противправну имовинску корист у износу већем од 5 милиона еура за наводни откуп ТВ права и услуга, а која највећим дијелом нису била стварно прометована.

У току су претреси стамбених објеката, пословних просторија и покретних ствари на више локација с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Активности се спроводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западно-херцеговачког кантона и МУП-а Републике Српске.

Више детаља о акцији биће саопштено током дана.