Акција "Гас" - Разбијена међународна криминална група

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су данас (7.11.2014. године) акцију кодног назива „Гас“ која се изводи на подручју Херцеговине. У акцији је СИПА слободе лишила три лица иницијала З.Ј. (1958), Ш.Ш. (1979) и М.О. (1968) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама. У току су претреси објеката на четири локације. Наведене активности реализују се у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције БиХ и МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона.

Акција „Гас“ спроводи се координирано са МУП-ом Р. Хрватске, а у току је лишење слободе више осумњичених лица и претреси објеката на већем броју локација у Хрватској.

Полицијски службеници СИПА-е, у сарадњи са ПНУСКОК и МУП-ом Р. Хрватске, спровели су вишемјесечну сложену криминалистичку истрагу којом је био обухваћен већи број лица са подручја БиХ и Р. Хрватске. Истрага је резултирала утврђивањем чињеница и прикупљањем доказа о криминалним активностима осумњичених лица и запљеном преко 60 кг опојне дроге „сканк“ на подручју Р. Хрватске. У реализацији наведених активности учествовали су сви расположиви истражни капацитети полиција двије државе.

Лица лишена слободе сумњиче се да су као припадници организоване криминалне групе континуирано, у периоду од јуна до новембра 2014. године, вршили неовлаштени промет опојне дроге „сканк“ из БиХ у Р. Хрватску ради прибављања противправне имовинске користи.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на приједлог Државне агенције за истраге и заштиту, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ издали су наредбе за претресе и лишења слободе која се данас реализују.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е у Регионалну канцеларију у Мостару, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.